Avrupalı insanlar çavdar ile tunç devrinde tanışmıştır. Avrupa’da yaklaşık Milattan Önce 1000 yıllarında tarama yapılmaya başlanmıştır. Eski kaynaklarda çavdara, ekmek yapılması için buğdaya karıştırılmış olan bir tahıl ürünü şeklinde yer verilmiştir. Plinius, yalnızca çavdar unundan yapılmakta olan ekmeğin mide için faydalı olmadığını yazar. Çavdarın taze sürgünleri ile çiçekleri göğüs hastalıklarının tedavisi için kullanılmıştır. Hem kepeği hem de ekşi hamuru ise lapa şeklinde kullanılmıştır.
Çavdar, başka kepekli yiyeceklerde olduğu gibi, içerisinde bulundurduğu lif sayesinde hazmı kolaylaştırmaktadır, sindirim sisteminin düzenlenmesinde faydalıdır ve yemek sonrasında uyku ile yorgunluk hissini azaltır. İçermiş olduğu polisakkaritlerden ötürü kan şekerini düzenlemektedir ve uzun süre tokluk hissine neden olur. Vücudumuzda daha az yağ depolanmasına yardımcı olur ve toksinlerin atılmasına karşı faydalıdır. Damar sertliğinin önlenmesinde, kolesterol ile tansiyonun düşmesinde etkisi vardır.
Çavdar Ekmeği
Piyasada yer alan çavdar ekmeği genel olarak üçte iki çavdar unun, üçte biri buğday unundan yapılmaktadır. Bu sayede, ekmekte kepek biraz azaltılır ve kabarma daha iyi olduğu için kalsiyum, demir ile çinkoya olan negatif etkisinde azalma meydana gelir.
1 bardak (169 gram) çavdarda;
Vitaminler
Mineraller
Çavdarın Faydaları ve Çavdar Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?
Çavdar Ekmeği Sindirim İle Vücuttaki Yağ Dağılımının İyileştirilmesinde Faydalıdır
Çavdar ekmeği lif bakımından zengin bir yiyecektir, bundan dolayı sindirim sağlığını iyileştirici özelliğine sahiptir. İşlenmiş tahıl ürünlerinde lifin büyük bir bölümünde ayrılma yaşanır. Çavdar ekmeğinde ise tam tersidir. Bundan dolayı kolesterol sorunu ile yağların karın bölgesinde yoğunlaşma riskinde azalma meydana gelir.
Çavdar Ekmeği Besin Değerleri Bakımından Zengindir
Ruşeym ve kepek üretimi esnasında ayrılmadığından dolayı, çavdar lif, protein, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, mangan, B1 vitamini, folik asit, tiamin, niasin ile antioksidanlar bakımından zengindir. Bu ekmek vitamin, mineral ile antioksidanlar kötü kolesterolün düşürülmesinde, kalp hastalıklarının riskinin azaltılmasında, kanser ile diyabeti önlemekte fayda sağlar.
Çavdar Ekmeği Tokluk Hissi Verir
Çavdar ekmeği içinde yer alan yüksek lif oranından dolayı bizi uzun zaman tok tutar. Ünlü bir dergide yayımlanış olan bir araştırmada kahvaltılarda çavdar ekmeğini yiyip hem öğlen yemeği öncesinde hem de sonrasında çok daha az açlık hissi hissederiz.
Çavdar Ekmeğinin Zararları Nelerdir?
6 ay önce yayınlanmıştır.